Boxer – en perfekt brukshund för barnfamiljen

Att välja en hundras som passar in i ens vardag är en svår uppgift, men svårare är det om familjen som hunden ska komma in i består av barn. Som de allra flesta vet är barn mycket nyfikna av sig, spralliga, otåliga och ibland lite för vilda. När man väljer en hund till en barnfamilj är det viktigt att man satsar på en hundras som har ett trevligt temperament och mycket tålamod. Det finns egentligen ingen hundras som är en så kallad “barnfamiljshund”. Alla hundar är individer med egna personligheter, beteendemönster och temperament. Trots detta är det ändå många experter som talar lite extra gott om specifika hundar, bland annat boxern.

En boxer är en mycket trevlig hundras som passar utmärkt tillsammans med barn eller andra djur. Hundrasen är otroligt modig, glad och livfull, vilket gör den till en perfekt lekkamrat. Det man däremot måste tänka på är att rasen är en brukshund och behöver få utlopp för sin energi för att kunna må bra. Det betyder att hunden kräver en hel del motion, träning och möjlighet att få springa och använda sin kropp. Söker man en fyrbent vän som ska slappa på soffan är boxern inte det bästa alternativet.

Hundrasens storlek och dess stora hjärta har gjort den till en stor favorit hos barnfamiljer. Hunden är mycket försiktig med barn eller djur som är mindre och är väldigt lugn i sinnet. Det kommer med andra ord knappast röra din boxern i ryggen att 3-åringen springer fram och ger hunden en klumpig och hård kram, medan en mindre hund kan känna sig trängd och rädd av ett sådant beteende.

Med det sagt betyder det naturligtvis inte att man ska låta barnen leka hur hårdhänt de vill med hunden. En boxer är en levande varelse som kan känna känslor precis som människor. Det är mycket viktigt att man som vuxen är närvarande när barnet leker med hunden, så att man kan korrigera både hund och barn och visa hur leken ska gå till. För att boxern ska bli en bra familjehund är det viktigt att man lär barnet och hunden hur man kan leka och samtidigt respektera varandra. Då boxern är av större slag finns det risk att leken blir alldeles för vild och barnet knuffas omkull, precis på samma sätt som att barnet kan bli alldeles för hårdhänt och vilt med hunden.

Vill man skaffa sig en boxer är det viktigt att man läser på mycket om rasen, beteende och egenskaper. Därefter bör man söka sig till en professionell och seriös uppfödare i landet. Ta hjälp av SKK om du vill vara säker på att den uppfödare du använder dig av sköter sina kort rätt. Kom ihåg att du alltid ska besöka uppfödaren minst en gång och att du ska få med dig alla papper, inklusive stamtavla vid ett eventuellt köp. En renrasig boxer brukar ligga någonstans mellan 10.000-15.000 kronor, men det beror naturligtvis mycket på var i landet man köper hunden, om hunden har en fin stamtavla bakom sig och vilken uppfödare som du väljer.