Brukshund som familjehund

Nästan alla hundraser kan kategoriseras som brukshund. Enkelt förklarat kan man säga att alla hundar som används till nyttoändamål är brukshundar, inklusive tjänstehundar. Brukshundar kan nämligen delas upp i flera kategorier; assistanshundar, draghundar, jakthundar, vallhundar och tjänstehundar. Ett mycket vanligt exempel på en brukshund är schäfern, som tack vare sitt stora tålamod och sitt trevliga temperament även har blivit en mycket omtyckt familjehund.

Många människor har svårt att skilja på sällskapshundar och brukshundar när det är dags att köpa hund. När man hör ordet sällskapshund är det kanske inte ovanligt att man associerar ordet med en trevlig hund som man vill ha som sällskap, och därför endast utgår från hundens temperament eller storlek. När man talar om sällskapshundar är det dock inte ovanligt att man istället menar de hundraser som inte kräver speciellt mycket motion och som faktiskt föredrar att spendera sina dagar på soffan, ta kortare promenader och inte är speciellt aktiva.

Bara för att en hundras går under kategorin brukshund betyder det dock inte att hunden inte kan vara en bra sällskapshund. Sanningen är att många brukshundar är perfekta för barnfamiljer, om de får den aktivering som de behöver. En brukshund har vanligtvis mycket energi som den behöver få utlopp för genom långa promenader och utmaningar. Utöver detta behöver hunden även få mental träning genom t.ex. att träna sök eller spårning. Detta är något man med fördel kan dra med hela familjen på, men naturligtvis gäller det att man själv har den ork och den tid som krävs för att ge hunden denna typ av vardag. En hund som inte får den stimulans som den behöver kan snabbt utveckla beteenden som inte är speciellt uppskattade. Det beror inte på att hunden är elak eller olydig, utan har istället med att göra att hunden är understimulerad och uttråkad.

Om man inte har någon tidigare erfarenhet av en brukshund är det viktigt att läsa på. Det finns mängder med anordnade kurser som man kan gå tillsammans med sin hund för att den ska få utmana sig själv och för att man ska få en bättre och starkare relation till hunden. I många fall finns det möjlighet för äldre barn att delta i dessa kurser. I listan nedan hittar du flera fantastiska hundraser som passar utmärkt för barnfamiljer som söker en brukshund.

  • Schäfer
  • Irländsk röd setter
  • Boxer
  • Beagle
  • Collie
  • Labrador
  • Berger Picard
  • Bouvier des Flandres

Detta är naturligtvis bara några få av de brukshundraser som finns. Genom att besöka SKK’s hemsida kan du hitta en fullständig lista över de hundraser som ingår i kategorin “brukshund”. Många menar att det dock inte går att utgå efter en speciell lista, utan att alla hundar som används för någon typ av tjänst eller tränas för ett nyttoändamål är en brukshund.

Sammanfattning

Det finns mängder med fantastiska och fina brukshundar att njuta av. Alla hundraser har sina egna egenskaper, men de alla har gemensamt är att de är aktiva och gillar att utmanas fysiskt och mentalt. Brukshundar passar riktigt bra i barnfamiljer där man ständigt håller igång och där man kan erbjuda hunden ordentlig motion dagligen.