Spåra med din hund

Brukshundar är riktigt fantastiska hundar som älskar att spåra. Alla hundraser som finns idag tycker om att få använda sin nos och leta upp saker, men när det kommer till brukshundar är intresset kanske lite större än hos många andra. Det spelar ingen roll om du funderar på att tävla med din hund eller om du bara vill hitta en bra och givande sysselsättning för hunden till vardags. När man tränar spårning tillsammans med sin hund stärker man relationen och har även möjlighet att utvecklas tillsammans med sin kamrat.

Att spåra är inte bara roligt för hunden och ägaren utan är även den gren som man lättast kan utöva själv, utan speciellt mycket ansträngning eller tillbehör. Det smidigaste och enklaste sättet att gå tillväga är att lägga ut något och därefter (tillsammans med sin hund) spåra fram saken. Det har ingen större betydelse vad det är som hunden ska söka efter, men för att det mentala sinnet ska bli utmanat är det viktigt att använda sig av nya platser och föremål.

Du är inte ensam med att träna spårning tillsammans med din hund. Många andra brukshundsägare gör precis samma sak. För den som vill kan man alltså möta upp andra hundägare som är inne på samma träningsgren och kanske möjligtvis byta spår med dessa. På så sätt finns det ingen chans att man omedvetet leder hunden till den plats där man vet att man har gömt föremålet och utöver detta kan man lära sig av varandra, skapa nya kontakter och kanske få råd och tips om hur man bäst kan träna tillsammans med hunden.

Det finns otroligt många fördelar med att träna spårning. En hund som aktiveras mentalt får betydligt bättre sömn, blir intelligentare och mår bättre psykiskt. Spårning har i många fall även liknats med kraftig fysisk träning, med den skillnad att det är hjärna och nos som får arbeta och inte specifikt muskler och leder.

Tips på spårträning

  • Husse eller matte – En av de kanske vanligaste “saker” att gömma är en annan person. Börja med att låta hunden se personen som ska gå iväg och ta gärna hundens favoritleksak med till gömstället. I början är det viktigt att man inte går för långt bort, cirka 50-100 meter brukar räcka gott och väl.
  • Godisspårning – Naturligtvis kan man även använda sig av godis när man vill träna sin hund i spårning. Placera en liten bit godis i varje fotspår och lägg lite extra när vägen byter riktning. En negativ sida av att använda godis är att det finns risk att hunden blir för långsam och endast fokuserar på att få upp varje liten godisbit.
  • Spontanspår – Är man i början av sin spårningsträning är spontanspåret tveklöst det bästa alternativet. Använd dig av en mindre sträcka och lägg ut något lockande föremål i slutet av spåret. Låt hunden vara ovetandes om detta och gå sedan ut för en helt vanlig promenad i de spår som du beräknat. Om hunden uppmärksammar spåret så gör du inget annat än att hänga efter hunden och skulle den inte märka av något så testar du igen en annan gång.