Vad är en jakthund?

Ett mycket vanligt missförstånd är att en jakthund är en hund som beger sig in i skog och mark med sin jägare och dödar vilda djur. Så är inte fallet och det är inte hunden som dödar. Hunden fungerar istället som en partner och en mycket snabb och smidig hjälpreda till jägaren. Enkelt förklarat kan man säga att en jakthund är en brukshund, men är tränad och inriktad på jakt istället för att t.ex. tränas i rapport. Många av brukshundens egenskaper gör den till en perfekt jakthund. Brukshundar är mycket duktiga på att söka och spåra, vilket är egenskaper som kommer komma väl tillhands.

Trots att det finns mängder med listor över vilka hundraser som är jakthundar så har alla hundar från födseln en jaktinstinkt. Man kan med andra ord inte säga att bara vissa hundar är jakthundar, däremot finns det hundraser som lämpar sig bättre för detta ändamål. Att ta sig fram i terräng kan vara svårt om man är liten och har korta ben. Genom avel har man kunnat se till så att vissa hundraser inte lägger minsta intresse på jakt, medan andra har avlats fram för att känna lust inför denna typ av situation.

Träna en jakthund

Hur tränar man egentligen en hund för jakt? För att kunna jaga tillsammans med sin hund krävs det mycket träning och tålamod. Det gäller att man som ägare är mycket kunnig inom området och att man gör träningen till någon spännande och stimulerande för hunden. Det vanligaste är att hunden börjar att tränas från 1,5 till 2 års ålder, men många börjar även tidigare än så. Anledningen till att man bör vänta ett tag innan träningen sätter igång är för att valpar är just som valpar är. Det är mycket nytt som ska utforskas, mycket som ska luktas och smakas på och det är lätt att hunden tappar fokus. Med all rätt. Hunden är trots allt mycket ung ännu.

Träningen bör vara så allsidig som möjligt och inkludera flera moment. De moment man rekommenderar för jaktträning är kontakt, skogsvana, dressyr och motion. Alla hundar fungerar olika och det är viktigt att man inte stressar fram något eller beskyller hunden om träningen inte går som man planerat. Visar hunden upp goda förutsättningen brukar det räcka med cirka 100-150 timmars träning innan man kan ta med sig hunden ut på en riktig jakt.

Har man inga tidigare kunskaper och erfarenheter om att träna en jakthund bör man alltid vända sig till en hundklubb. Det finns flera seriösa och bra brukshundsklubbar där jakt finns med i kursutbudet. Här får du möjlighet att lära dig massor med nyttig information och kan dessutom träffa andra människor som är likasinnade. Om du inte redan vet en klubb som du vill använda dig av kan du med fördel vänta dig till din egen jaktvårdskrets eller ta kontakt med länsjaktvårdsföreningen. Denna förening kan hjälpa dig att hitta en brukshundsklubb som du kan använda dig av och som kommer att ge både dig och din nya jaktkompis mycket roligt tillsammans.